Är hamstrar känsliga för ljud?

Min första hamster brukade jag spela lite piano för när jag var barn. Det var kanske inte så vackert men min hamster verkade ändå tycka det var ok när jag spelade. Däremot när jag satte på cd-skivan med Aqua på hög volym vart min hamster superstressad.

Varför är hamstrar känsliga för ljud?

Det finns rätt många anledningar varför hamstrar är känsliga för ljud. Det första som man kan tänka på är att hamstrar har väldigt utvecklad hörsel och mycket känsliga öron.

Hamstar ser väldigt dåligt. Det är nog därför de ser så klantiga ut och ramlar över saker hela tiden. De använder sin nos och sina öron för att höra om det finns faror i närheten. Det är därför hamstrar hör mycket mycket bättre än oss människor. Hamstrar hör om du släpper en nål på en heltäckningsmatta.

Något som låter så högt som 10 dB ( t ex när du andas eller när du hör löven på träden) så låter det ungefär 5 x mer för en hamster. Alltså runt 50dB (som när man pratar eller ett kylskåp)

Vissa hamstrar är känsliga än andra för ljud så om du inte vet hur din hamster reagerar på ett ljud så testa väldigt lågt först. Annars kan en hamster både bli stressad och till och med få dödsångest.

De blir stressade av höga ljud för det är exakt vad t ex fåglar använder när de är sugen på en smaskig hamster och vill få ut hamstrar ur deras hålor.

Så inte konstigt att de inte gillar höga ljud.

Kan höga ljud döda en hamster?

Höga ljud kan faktiskt döda din hamster, men inte på direkten. Men spelar du alltid höga ljud eller något ljud väldigt ofta, speciellt om din hamster blir väckt när den sover så den hoppar upp av rädsla är det inte bra. Så ha inte din hamster vid tvn t ex.

Det blir väldigt stressande för din hamster och då blir din hamster lättare sjuk. Speciellt om din hamster samtidigt får dålig mat med lite vitaminer. Eller när maten inte är balanserad.

Om din hamster är stressad ofta kan den få stressrelaterade sjukdomar som till exempel våt svans eller wet tail, då kan det gå väldigt fort att din hamster dör inom 3 dagar.

Ljudet kanske inte dödar din hamster direkt men den kan bli aggressiv och då är det kört att få den tam. Min första hamster bet mig varje gång jag spelade Aqua :P.

Vilka ljud är dåliga för hamstrar?

Först och främst, alla höga ljud kan stressa din hamster så spelar ingen roll om du spelar ukulele eller att tvn kör senaste fotbollsmatchen. Vissa hamstrar kan gilla klassisk musik, men det är inte säkert så då får man testa i små doser och på låg volym.

Undvik alla höga ljud nära din hamsterbur. Hamstrar tycker att mekaniska ljud är mycket värre än naturliga ljud som kommer från fåglar eller andra djur.

Alla ljud med motor brukar vara läskiga för hamstrar. Prylar med motorer som:

 • Dammsugare
 • Motorsåg
 • Borr
 • Mixers
 • Hårtork
 • Bil

Tänk på vad du kollar på TVn när din hamster i närheten

Det är många som inte tänker på vad de kollar på när de har en hamster i närheten. Och älskar du hamstrar kollar man ju gärna på någon naturdokumentär om hamstrar.

Men det som du kanske inte tänker på när du ser en hamster i naturen på tv är att de oftast visar vilka som äter hamstrar också. Tänk när det kommer en rovfågel och din hamster i buren hör det.

Jag råkade titta på ett sånt program och min hamster flög upp i taket i buren, vägrade släppa och darrade av skräck. Nästa gång jag tittade så tittade jag med hörlurar istället.

Några tips för att din hamster ska slippa höga läskiga ljud

 • Ha hamsterburen i ett tyst rum som helst inte har ett fönster, eller i alla fall ett fönster som inte är mot en väg, eller något annat som kan låta mycket.
 • Titta inte på tv på hög volym, eller titta på tv med hörlurar, då kan du ha så högt du vill.
 • Dammsug inte när hamsterburen är i rummet, flytta hellre ut buren när du ska dammsuga. Om du inte kan flytta på buren så täck buren med ett tjockt tyg. Jag brukar täcka över buren med en tjock filt eller täcket.
 • Om det finns barn hemma lär dem tidigt att man inte får göra höga ljud runt hamstern. Och låt inte barnen leka med leksaker som låter högt i det rum hamstern är.
 • Kanske kommer din hamster får höra något högt ljud under dagen, ge då lite extra frukt eller godis som innehåller mycket C-vitamin. Stressen kan göra att din hamster behöver mer vitaminer.

Kan en hamster tappa hörseln eller bli döv av höga ljud?

I studier har det visat att en hamster kan bli döv om den utsätts för höga ljud i över en timme. Då pratar vi om ljud som är över 100dB.

Hamstrar kan också få tinnitus om de utsätts för höga ljud (över 100dB) i runt 10 min.

Använd alla gånger det kan bli för höga ljud hellre hörlurar så säkrar du din hamster hörsel och hälsa.

Hur skyddar man sin hamster mot höga ljud om man ska till veterinären

Det finns alltid något tillfälle när du kanske ska iväg på en resa eller behöver ta din hamster till en veterinär. Och eftersom hamstrar är känsliga mot höga ljud som till exempel en bil så vill man skydda sin lilla älskling så gott det går.

Så här brukar jag göra när jag tar min hamster till veterinären.

 • Köp en riktigt bra transportbur som din hamster kan känna sig säker i (som den här (adlink) till exempel. Bonus att den har tyg som dämpar ljudet
 • Ha alla fönster stängda i bilen
 • Ha transportburen inlindad i en handduk
 • Om du ska övernatta någonstans, ta med din hamster in och välj ett tyst ställe, jag har låtit min hamster vara i garderoben för där är det väldigt dämpat, när jag sov över hos en kompis en natt på väg söderut med min hamster.

Är hamstrar rädd eller hatar musik?

Hamstrar tycker faktiskt om musik, helst klassiskt och inte på för hög volym. Men du ska alltid testa i små doser och på väldigt låg volym för att veta. Om du märker att din hamster blir orolig av musiken du spelar, stoppa omedelbums.

Ett riktigt skräckexempel jag har upplevt var när jag var på en konsert och någon hade med sin hamster. Om den hamstern inte var döv när konserten var slut skulle jag bli otroligt förvånad. Jag tyckte så synd om hamstern och ägaren som inte visste bättre.

TA ALDRIG MED DIN HAMSTER PÅ KONSERT. Men det tror jag du vet redan, de flesta är inte så korkade.

Hur vet jag om min hamster tycker ljud är jobbiga

Det finns några tydliga tecken om din hamster är rädd eller stressad av ljudet:

 • Hamstern kommer springa och gömma sig i sitt bo eller något gömställe
 • Den kommer lämna sitt bo och börja klättra på buren och försöka ta sig ut
 • Börja bita på buren och försöka ta sig ut
 • Din hamster kan lägga sig på botten av buren och dra sina öron bakåt och inte våga röra sig (om den inte kan gömma sig någonstans)
 • Den kan börja gnälla och till och med skrika om den inte gillar ljudet

Kan hamstrar bli van med ljud?

Vanliga ljud som när du pratar med någon på telefon, äter middag eller lyssnar på musik när det inte är dödshögt är inga större problem för en hamster och de blir vana och inte så rädda om de hör det ofta.

Det kan till och med funka att dammsuga deras rum. Men om det är nya ljud så kan det vara stressande. Om du vill få din hamster van att du dammsuger kan du till exempel sätta upp en kamera och filma din hamster när du dammsuger ett rum längre bort.

Och sen komma närmare och närmare och se hur din hamster reagerar.

Vad ska man göra om man inte kan flytta buren?

Om du har en tam hamster kan du ta med din hamster till ett annat rum medans ditt rum dammsugs, hårtorken ska användas i rummet eller det ska borras ett hål.

Jag har till och med hört kompisar som hållit för öronen på hamstern med sina fingar. Förstår inte hur man lyckas med det, det är så små öron och min hamster sitter inte stilla speciellt länge.