Hur vet man hur gammal en kanin är?

Undrar du hur gammal en kanin du köper i djuraffären är eller en som du fångat i naturen? Innan du tar hem en vild kanin du hittar i skogen måste du kolla så inte mamman är i närheten, ibland tar kaninmammor en paus på några timmar men är i närheten.

En nyfödd kanin väger bara 30-40 gram (det är lika mycket som en sån superliten påse chips), när de blivit 2-3 veckor väger de 85- 140 gram. En kanin föds döv ,blind och utan päls. De öppnar ögonen och deras päls börjar växa när är 3 veckor gamla. Så har de inte öppnat ögonen vet du att kaninen är yngre än 3 veckor.

Honkaninerna kan få flera kullar per säsong med 3- 6 st kaniner i varje. Det blir många kaniner det :).

När kaniner är tre veckor gamla börjar de hoppa runt utanför sitt bo på egen hand. Jag har skrivit lite olika saker du kan kolla på för att kunna bestämma åldern på din kanin.

Väg din kanin för att ta reda på åldern på kaninen

Om du skaffar din kanin från en kompis, djuraffären eller på annat sätt kan du väga din kanin hos veterinären.

Det är verkligen superbra att gå till veterinären så de kan kolla att din kanin mår bra.

Det går också bra att väga din kanin hemma. Vår första kanin vägde vi hemma på en sån köksvåg för att ta reda på åldern. Men det känns alltid säkrare att göra det hos veterinären tycker jag :): Det syns jättetydligt ifall kaninen är väldigt ung (eftersom de inte öppnat ögonen).

När börjar kaniner visa intresse för fast föda?

Runt vecka två börjar kaniner bli intresserade av fast föda som gräs, grönsaker och annan mat. Det är också ett rätt enkelt sätt att se om din kanin är äldre än två veckor. Kaniner brukar dia tills de är 8veckor, men inte bara utan de varierar med vanlig kaninmat också. Om de inte är helt avvänjda behöver de flaskmatas fram tills dess..

Kaniner föds blind och döva

Eftersom kaniner föds utan syn och hörsel är det väldigt krävande att ta hand om dem i början. Om du måste ta hand om en kaninunge måste du ha en del viktiga saker för att den ska kunna överleva. Du kommer behöva mata den med flaska och den måste ha det varmt och skönt. Du kommer bland annat behöva en flaska, en filt och viktigast att du ringer en veterinär så du gör rätt från början.

I skogen matar en kaninmamma bara sin ungar 1gång per dag 5-10min. Visst låter det superlite, men det är för att skydda ungarna från elaka fåglar och andra djur.

Kanin utanför sitt bo

Kolla på kaninens päls

Nyfödda kaninungar föds utan päls. De får sin första päls efter några veckor. Om din kanin har supertunn päls eller den är fjunig är den nog inte ens några veckor gammal. Tänk på att kaninmamman kan vara i närheten, så tro inte bara för du ser en ensam kaninunge att den är lämnad.

Om du vet att kaninmamman inte finns i närheten kanske kaninungen behöver räddas.

Titta på kaninens öron

Första veckan har bäbiskaniner stängda öron. Kaninöronen blir sådär supergulliga att de står rakt upp när de är mellan 9 dagar och 2 veckor gamla. Då blir öronen mycket starkare och de klarar att hålla upp dom.

Hur gammal är en kanin när de lämnar sitt bo?

Om du ser en liten kanin som hoppar utanför sitt bo då vet du att den är minst 3 veckor gammal. Är de yngre än 3 veckor lämnar de sällan boet om det inte har hänt något. Har den stående öron och mycket päls kommer den klara sig fintinft själv :).

Viktigast av allt!

Om du har tagit hand om en bäbiskanin, ring veterinären direkt så du får veta exakt hur du ska göra så håller vi tummarna att din kanin överlever. Kaniner är duktiga på att dölja sjukdomar så är du minsta orolig ring veterinären.