Kan kaniner äta hallon?

Kan kaniner äta hallon?

Visst är hallon gott? Jag tycker att det är ett av de absolut godaste bären med blåbär, jordgubbar och krusbär. Men hallon är min nummer 1 <3. När jag sitter och mumsar på en skål med hallon vill jag gärna dela med mig till min supersöta kanin. Men kan kaniner är hallon? Det får du svar på i den här artikeln.

Är godis du köper i djuraffären bättre än hallon?

Jag älskar att gå på djuraffären och kolla på alla fiskar och roliga kaninleksaker och såklart handla godis till min kanin. Jag har varit så rädd att ge min kanin något annat än köpt godis eftersom jag inte vet alls hur mycket man kan ge. Kaniner blir som du kanske vet sjuka ibland och de visar det inte eftersom om de hade varit en vild kanin hade de varit ett lätt byte för någon räv eller kanske en björn.

Men nu när jag lärt mig vad som är bra och dåligt att ge kaninen är det så mycket roligare och enklare än förut.

Du behöver inte alls köpa godis i djuraffären, hallon är mycket bättre. Godis du köper i djuraffären är faktiskt sällan bra för dina kanin. Men visst det heter godis av en anledning. Och om du eller någon av dina föräldrar odlar hallon hemma är det perfekt.

Hallon och andra grönsaker du köper i affären är ofta besprutade. Så det är alltid bättre med sånt du odlat hemma. Men kan du köpa obesprutat i affären funkar det också bra.

Sen är ju hallon en naturlig produkt, det är oftast inte godis du köper i djuraffären utan det är något som är tillverkat i en fabrik.

Kan kaniner äta hallon?

Ja de kan äta hallon. Men ge det bara ibland eftersom de är söta i sig. Sockret är inte lätt för en kanin att bryta ner, och får de för mycket socker kan de bli stressade och må dåligt. Det är som att du skulle äta massa skräpmat, det är gott ibland men man mår inte bra om man äter det hela tiden.

Det är inte massor av näring i hallon för kaniner utan det är mest socker, så ge inte för mycket för då kan din kanin börja väga för mycket och det är inte bra. En bra regel som jag brukar använda är att tänka att ge max 10% godis till min kanin av allt den äter.

Så om jag skulle ge 10 kg mat ska max 1kg vara frukt och godis. Nu ger ju inte jag 10 kg mat till min kanin på en vecka men du fattar.

Är hallon säkra att äta för kaniner?

De är absolut säkra, men köp helst hallon som är obesprutade eller ge hallon från din trädgård om det går. Sen är det bara dela upp hallonen i bitar innan du ger dom. Det är absolut inte farligt att ge hela hallon men om du ger mindre bitar tar det lite längre tid. Vilket är väldigt bra, för kaniner tycker ju hallon är supergott och vill trycka i sig alla samtidigt. Så ger du i lite mindre bitar så tar det lite längre tid och är lite säkrare.

Som med all ny mat ska du ge litegrann först och se hur din kanin reagerar. Om det går bra att ge så kan du ge fler men ge det max 2-3 gånger i veckan.

Är hallon för söta för kaniner?

De är absolut söta, de innehåller ju fruktsocker så ge inte för mycket till din kanin. De älskar hallon, se det som ett lördagsgodis.

Kan kaniner äta hallonblad?

Hallonblad är perfekt att ge din kanin, det är mycket bättre att ge än hallon. Du kan själv äta hallonen och ge bladen till din kanin. Det vinner ni båda på 🙂 Hallonblad innehåller massor av fibrer och om du haft problem med att din kanin äter dåligt kan hallonblad göra att din kanin börjar bli sugen att äta mat igen.

Och det går faktiskt göra hallonbladste till dig själv, jag brukar ibland göra iste med hallonblad, mynta, citron och massor av is. Supergott!!

Kaniner behöver ju gnaga för att deras tänder inte ska bli för långa. Så du kan ge hallongrenar och kvistar till din kanin att gnaga på. Viktigt att du kollar så det inte är svamp eller någon annan sjukdom på grenarna du ger.