Kan kaniner bli deprimerade? 7 vanliga anledningar

Kaniner är helt fantastiska, en kanin som jag hade förut hette Nutte. Han kom när man ropade, lärde sig gå på lådan och älskade att sitta i knät. Jag kom ihåg första gången jag vart riktigt orolig över Nutte var när jag tog med honom till mina föräldrars kompisar som hade en bondgård.

Han vart så stressad och rädd att han gömde sig i min famn och bara satt och gnällde. När vi kom hem var han inte sig själv på flera dagar. Jag fattade inte då varför han var så ledsen. Men nu vet jag varför. Om du också vill bli bättre på att förstå din pälskling bättre läs det här 🙂

Även om kaniner inte tänker på samma sätt som vi människor gör, är de rätt smarta och har massor av känslor.

7 vanliga anledningar kaniner kan bli deprimerade

1. En kompis dör

Kaniner är väldigt sociala så det är inte konstigt att när en kaninkompis dör blir de ledsna.

När kaninkompisen dött letar kaninen överallt efter sin kompis som är borta, och när den fattar att kompisen inte kommer tillbaka tycker den det är superjobbigt.

Om det här händer din kanin så låt din kanin sörja. Du kan ge extra mycket kaningos och kärlek för att hjälpa den på vägen.

När min kanin tappade sin kompis började hon äta jättelite. Jag blev väldigt orolig för mat måste man ju ha.

Jag gav några hallonblad och då kändes det som min kanin vart lite gladare.

Det är bra att ge lite extra goda grönsaker när de mår lite dåligt. Men tänk på alla grönsaker och frukter inte är nyttiga att ge, vissa är till och med giftiga, som till exempel lök eller svamp.

2. Kastrering

När din kanin blir kastrerad är det inte konstigt om de mår dåligt ett tag efter, det är faktiskt en operation och kan kännas jobbigt för kaninen.

En helt naturlig reaktion i så fall och inget du behöver oroa dig över.

Deras hormonnivåer i kroppen ändras och själva depressionen kan hålla i sig några veckor.

Om din kanin inte blir sig själv efter en månad, ta med din kanin till veterinären. Det kan vara att såren inte läkt eller att kaninen har ont.

3. Byte av årstid

Jag känner mig alltid lite nere när sommaren är över och det övergår till höst.

Allt det roliga med att ha kaninen ute, gå ut på sommar-mornarna med lite härliga grönsaker och bara kunna gå runt i short och t-shirt börjar gå över.

Även om jag älskar höst och vinter också med mysigt väder, dricka varm choklad och tända en brasa.

Det är inte konstigt att många blir lite deppiga på höst/vintern, för vi får mindre serotonin i kroppen. Det är ett ämne som gör att vi känner oss piggare och gladare.

Kaniner har det här ämnet också i kroppen. Det finns inte så mycket forskning runt kaniner och serotonin, men man tror att det fungerar på samma sätt som i oss människor.

Så lika mycket som du kan känna dig lite nere på hösten/vintern kan kaniner känna sig nere. På din kanin kan du märka att de är mycket piggare och hoppigare när våren och sommaren kommer.

För att hjälpa din kanin med säsongsdepression ska du ge din kanin massor av kärlek, uppmärksamhet och du kan också installera en lampa som ger solljus(adlink) i deras bur.

4. Dålig mat

En kanin ska ha 70-90% hö, det är lätt hänt att man vill ge sin kanin massa hallon och jordgubbar men det kommer inte din kanin må bra av.

Det märks tydligt om din kanin mår dåligt på grund av maten, då orkar de inte leka och ser väldigt svaga ut.

5. känner sig nere

Ibland känner man sig nere utan anledning, det kan kaniner också göra. De kan inte alltid vara på sitt bästa humör, alla har dåliga dagar och det är helt ok!

Men eftersom kaniner är duktiga på att dölja sjukdomar behöver du ha koll på din kanin.

Några vanliga sjukdomar som kaniner drabbas av:

Onormalt långa tänder – Kanintänder växer hela deras liv så det är superviktigt att de har något att gnaga på. Om de inte får något att gnaga på kommer tänderna växa och göra superont.

Då kan det bli så illa att man måste åka till veterinären och klippa tänderna. Det fick vi göra på en kanin vi hade, inte kul!

Hårbollar – Kaniner älskar att fixa med sin päls, men har du haft katt vet du att de kan kräka upp såna treeevliga hårbollar :P.

Kaniner kan inte det så det kan bli farligt för kaniner med hårbollar för de fastnar i tarmarna.
Hjälper man inte kaninen när det händer kan de faktiskt dö.

Flystrike/myiasis – Den här sjukdomen är så hemskt. Det är när flugor lägger ägg i pälsen på kaninen där det är smutsigt.
När flugorna föds äter de på kaninen :/

6. Ensamma och uttråkade

Den absolut vanligaste orsaken en kanin blir deprimerad är att den känner sig ensam och uttråkad.

Det beror mest på ägaren, så ge din kanin uppmärksamhet! Ibland förstår inte folk hur mycket kärlek man måste ge sin kanin.

Det bästa är att skaffa en kompis till din kanin om du inte kan vara med din kanin så mycket som du önskar.

En kanin behöver ungefär 2h lek och gos varje dag för att må bra.

7. Hemma

Den största delen av sitt liv är kaninen hemma. Trivs de inte för det finns massa läskiga ljud, rävar som stryker runt och det är högljutt hela tiden kommer de bli ledsna.

De behöver en tillräckligt stor bur, hö, färskt vatten och massor av kärlek.

Sammanfattning

Du har nog fattat nu att ja kaniner kan bli deprimerade. Det är inte så kul såklart.

Men om du ger din kanin massor av kärlek, uppmärksamhet och bra mat kommer chansen att din kanin blir ledsen och nere minska enormt.

Gå och krama din kanin nu!!