Vilken ögonfärg har kaniner?

Tänk snabbt! Kan du säga vilken ögonfärg en kanin har?

De flesta som jag frågat svara, uh svarta…..eller röda? Det är inte många jag känner som har koll på hur många ögonfärger kaniner faktiskt kan ha.

Så vilken ögonfärg kan en kanin ha? Det är säkert fler än vad du trodde från början. Min kanin hade röda ögon men den vanligaste ögonfärgen är brun, sen kommer blå, grå, röd, rosa och albino.

Vilka ögonfärger har kaniner?

  • Brun
  • Blå
  • Blågrå
  • Mörkröda
  • Ljusröda
  • Rosa
  • Marmorerad

Bruna ögon

Det är inte precis den här färgen som du ser på flest bilder med reklam för kaniner på djuraffären eller på internet. Men det är faktiskt så att brun är den vanligaste ögonfärgen hos kaniner.

Några kaninraser som har den här ögonfärgen är liten Rex och Tan. Många kaninraser med brun, svart eller rödaktig päls har bruna ögon.

Det finns till och med vita kaniner med bruna ögon, de är inte lika vanliga men de finns absolut.

Blå ögon

Har en kanin blå ögon är det stor chans att den har grå päls. Blå ögon hos en kanin är en vanlig ögonfärg och upptäcktes redan 1907 när en kaninentusiast födde upp de vita varianter av dvärgvädur och belgisk jätte. Kolla vilken fin, den skulle inte jag ha något emot att ha hemma <3!!!

Blågrå ögon

Blågrå ögon kanske känns som en unik färg på kaninen men de är faktiskt inte så otroligt ovanliga. Kombinationen är en blandning mellan bruna och blå ögon.

Om de blir mer grå eller blå beror på de två kaniner som parar sig. Några raser som har den här färgen på sina ögon är bland annat teddyvädur och dvärgteddy. De här raserna har kaniner som har brun eller grå päls.

Röda ögon

Min kanin hade röda ögon men jag har fått lära mig att det inte alls är vanligt eller normalt på någon kaninras.

Anledningen att en kanin har röda ögon beror på någon som är rätt vanligt bland kaniner: Albinism.

Det här gör att det fattas melanin i kaninen och istället för att ögon, päls eller deras hud blir bruna, grå eller någon annan färg så fattas färgen.

Spelar ingen roll vilken ras din kanin är, albinism kan vilken kanin som helst få och de kommer alltid ha vit päls och röda ögon isåfall. Precis som min kanin hade.

Tyvärr är det här något som uppfödare tagit fram för fler var intresserade förr i världen av fina vita kaniner än någon annan färg. Förutom att de har röda ögon och vit päls så blir de väldigt känsliga mot ljus.

Rosa ögon

Kaniner med rosa ögon kan ha fått det från albinism men det behöver inte vara så. De kan få rosa ögon på grund av deras genetik.
Har de rosa ögon har båda föräldrarna en gen som späder ut den bruna ögonfärgen till rosa.

Vissa kaninraser är det vanligare att få rosa ögon som t ex Nya Zeeland som du lätt kan känna igen för de har rosa päls och rosa ögon.

Det sorgligaste med kaniner med rosa ögon är att det är väldigt många som hamnar på kaninhem för att det är många som blir övergivna för rosa ögon är inte lika snyggt som röda ögon….(jag tycker de är superfina)

Marmorerade ögon

Marmorerade ögon betyder att kaninen har flera blandade färger i ögonen. Det är inte vanligt att någon kanin har marmorerade ögon utan om de har det så beror det på något som kallas central eller sektoriell heterokromi. Då har ögonen lite för mycket eller för lite melanin.

Det kan vara vilken kombination som helst i ögonen mellan flera olika färger och varför det har blivit just marmorerade ögon är det inte som vet exakt varför men det kan bero på saker som

  • Gener
  • Sjukdom
  • Skada

Om du har en kanin som plötsligt fått marmorerade ögon och inte hade det innan behöver du åka till en veterinär så fort som möjligt.

Det kan betyda att din kanin har blivit allvarligt sjuk.

Ögonfärg som ändras

Kaniners ögonfärg kan faktiskt ändras med tiden och behöver inte betyda att något är fel. Det är vanligt att en babykanin har en ljus färg när de är små som sen blir mörkare med åldern.

Ögonen blir mörkare med åldern för det blir större melanin partiklar i ögonen när de åldras.